Sivut

perjantai 21. marraskuuta 2014

Olipa kerran pitkäpiuhainen ope

Olipa kerran kauan, kauan sitten lähihistoriassa, kun ope ja luokan oppijat olivat lopettelemassa matikan tuokiota ja tekemässä lähtöä pian ruokailemaan.

Tarinan ope on hieman sellainen pitkäpiuhainen tyyppi – tajuaa kyllä asioita, mutta joskus tämän lamppu syttyy vasta ajan kanssa.

Oppijat ovat opeensa jo tottuneet ja ovat kovin ymmärtäväisiä opensa suhteen. Mutta oppijat sitä vastoin ovat jatkuvasti hereillä ja lähettävät tiuhaan lähetystä ympäristölleen kysymysten, kommenttien, tunteiden ja toiminnan muodossa! Aivan niin kuin pienen ihmisen kuuluukin tehdä. Lasten avoimuudesta ope on kovin kiitollinen.


Ope istuu oppijan matikankirja kädessä työtuolissaan oven tuntumassa. Tuoli on sellainen, jossa on pyörät alla ja mukava selkänoja. Kirjaan ope kirjoittaa vastauksia kuuliksella.

Jos tulisit luokkaan juuri nyt, ihmettelisit, mitä ihmettä ope tekee. Mutta niin tekee opekin. Mitä hittoa minä oikein teen! Luokassa ei näy olevan enää ketään muita open lisäksi, muut ovat lähteneet jo hetki sitten ruokailemaan icehearts-kasvattajan kanssa. Ope menee hetken päästä perässä syömään.
Kunhan olen saanut ensin hommat hoidettua, miettii ope. Minulla on nyt kirjurin tehtävä hoidettavana. Täytyy olla ihan hiljaa, että kuulen vastaukset!

Luokan lattialla lojuvan BigBoy –säkkipatjan päällä on mukava välillä ihmisten pötkötellä, tehdä tehtäviä tai lueskella (ja hypätä sen päälle täysii!). Nyt ei patjalla ei ole ketään.

Mutta jos tarkkaan kuuntelee, patjan alta kuuluu vaimea ääni, joka kuuluu oppijalle, joka on kömpinyt patjan alle suojaan. Oppija luettelee open sanelemiin laskutehtäviin oikeita vastauksia salamannopeasti. Voi, miten ope iloitsee taitavasta oppijastaan, sanoo sen ääneen ja piirtää hymynaaman kirjan sivulle tyytyväisyytensä vakuudeksi.

Oliko tämä nyt sitten parasta pedagogiikkaa, miettii pitkäpiuhainen ope, tietäen että parempaan hän ei tainnut kyetä tällä kertaa. Kaikki vuosien opiskelut ja löydän itseni kirjurina, ja oppija patjan alle jemmattuna! huokaisee ope.

Tehtävät on nyt tehty, oppija kömpii esiin patjan alta ja käy pesemässä kädet. Ope ja oppija lähtevät yhdessä syömään ja liittyvät muun luokan joukkoon nauttimaan lihapullista ja perunamuusista.

Sen pituinen vähäksi aikaa se.

2 kommenttia: