Sivut

tiistai 7. toukokuuta 2013

Nysse tuli - sisäilmanpuhdistin

 

Viikon luontoääni

Töihin tullessani ihmettelin, miksi luokkani ovi on auki ja missä ovat kaikki oppijat. Meidänhän oli määrä lähteä luontoretkelle heti aamusta.
 
 
? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
 
 
Lähestyin luokkahuonetta ja kuulin, kuinka sieltä kuului iloista puheensorinaa ja jotakin hurinaa. Hurinaa? Kyllä, hurinaa se oli.
 
Astuin luokkaan. Kun näin, mistä hurina oli lähtöisin, muuttui tämä ääni heti korvissani mitä kauneimmaksi musiikiksi. Tätä musiikkia säesti oppijoiden iloiset ihmettelyt uuden laitteen ympärillä. Nyt me saadaan oma luokka takaisin, huusi yksi oppija iloisena. Tämä on siis se laite, joka puhdistaa luokkamme ilmaa.

 
Arvoisat lukijat, saanen esitellä, pitkään odotettu laite on vihdoin saapunut luokkaamme:
 

sisäilmanpuhdistin!

Laite oli saapunut luokkaamme yhtenä niistä viimeisistä lasketuista ajoista elikkäs eilen maanantaina 6.5.2013.

 
 

Sisäilma-asia sisältää mielenkiintoisia näkökulmia, ristiriitoja:

 
Lähtötilanne
 
Opettaja saa allergisia oireita syyslukukaudesta alkaen, sairastaa korva- ja poskiontelontukelhduksia, hakeutuu työterveyteen oireilujen takia ensimmäisen kerran  jo elokuussa. Opettaja syö allergialalääkkeitä hengitystieoireisiin ensi kertaa elämässään läpi syksyn ja talven, elokuusta alkaen. Lääkäri kirjoittaa opettajalle opettajan allergiaoireiden ja sairasteluiden perusteella lausunnon sisäilmanpuhdistimen hankkimista varten.
 
Sisäilmatutkimuksia tehdään kaksin kappalein
 
Koulussa tehdään sisäilmatutkimus, jonka mukaan sisäilmassa ei ole mitään poikkeavaa, hometta tai mitään millä voitaisiin selittää tässä tapauksessa opettajan kertomia allergisia oireita kuluvan lukuvuoden aikana. Todettakoon kuitenkin vielä se, että toisen tutkimuksen tuloksia ei ole vielä tullut.
 
Sisilmanpuhdistimet
 
Moneen luokkaan tuli eilen odotettu sisäilmanpuhdistin. En siis taida olla ainoa sisäilmasta oireileva työyhteisömme jäsen..
 
Ristiriita
 
Samaan aikaan kun tutkimus kertoo omaa tarinaansa luokan ja koulun sisäilman tilanteesta, ihmiset (opettajat) kertovat omia kokemuksiaan voinnistaan työskenneltyään samassa, tutkitussa, sisäilmassa.
 
Ilmeisesti ihmisen kertoma oma kokemus merkitsee vielä jotakin, koska ihmisten kertomien oireiden perusteella sisäilmanpuhdistimet on kouluun saatu, lääkärin lausunnoilla. Hyvä näin.
 
Taitaa olla niin, että tartun sisäilmanpuhdistimeen kuin hukkuva renkaaseen - kun muuta ei ole! - Mutta kyllä se vaan niin kivasti pörisee!
 
 

Niin se luontoretki...

Olipa kiva retki, mutta se onkin jo ihan toinen tarina!
 

5 kommenttia:

 1. Heti kommentoin itse. Mainittakoon se, että sisäilmantutkimuksia ei tehty yksittäisen opettajan oireilun takia. Tehdyt tutkimukset liittyvät isompiin kokonaisuuksiin. Niissä yhden opettajan kertoma on aikas pienessä roolissa, luulisin.

  VastaaPoista
 2. HALLELUJA.
  HELLETTÄ JA KESÄÄ TIEDOSSA.

  Hieno homma, että huoneessa pörisee.
  mutta
  muistuta nyt kuitenkin näitä viisaita ongelmanratkaisijoita, ettei tämä puhdistin poista ONGELMAA !!! se vain vähentää sen haittavaikutuksia !!!

  Kulkekoon junakoulu ja hakeutukoon uusiin seikkailuihin.

  ja päälle päätteeksi !!!

  NAUTTIKAA LUOKASSANNE LUOKASTANNE !!!
  :)

  moni asia muuttuu arvokkaaksi, kun sitä ei enää ole.
  -
  voi ihmisen mieli ! :D !

  VastaaPoista
 3. Sanna, tutkimuksen mukaan ongelmaa ei ole, mutta osa ihmisistä on saanut jo vuosien ajan hengitystie- ja silmäoireita koulussa. Molemmat faktoja.

  Ensi lukuvuonna nykyistä luokkatilaani ei enää käytetä opetustilana. Koulumme henkilökunta on kyllä nähnyt luokkani sisäilman tilanteen vakavuuden ja toiminut mahdollisin keinoin eli siirtämällä luokan oppijat toiseen tilaan syksyllä.

  Edelliset luokassa työskennelleet opet ovat valittaneet jo aikanaan samoista oireista kun minä. Joten on korkea aika toimia eikö vain tuijottaa tutkimuksia!

  VastaaPoista
 4. Entäpä laitteen huolto? Laite ei tuota puhdasta ilmaa, jos siitä ei pidetä huolta. Entä puhdistaako se kaasumaisia eli esimerkiksi 2-etyyliheksanolia, joita vapautuu huoneilmaan.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, että laitetta pitää huoltaa käytön edetessä. Kyseisen laite ehti olla käytössäni vain kolmisen viikkoa ennen kesäloman alkamista, joten siinä vaiheessa huoltoa ei vielä tarvinnut (varmaankaan) tehdä. Toivottavasti laitteet huolletaan jatkossa asian vaatimalla tavalla.

   Ja se 2-etyyliheksanoli, enpäs tiedä, mitä laite tekee sille?

   Poista