Sivut

perjantai 31. tammikuuta 2014

Suoli suoraan eli ruokalepoOppiainerajat rikkoutuvat tai nivoutuvat yhteen koulupäivän aikana joskus tahattomasti ja niin päivän toteutuksesta tulee suunnitelmaa rönsyävämpi, elävämpi ainakin.

Eilisellä ussan tunnilla keskustelimme Jeesuksen lapsuuden ajan elämästä. Samalla kun luin oppijoille kertomusta, yksi oppija halusi tehdä keskeneräistä käsityötänsä. Oppija sanoi itse, että hän pystyy kuuntelemaan paremmin, kun hän tekee käsillään jotakin. Keskeneräinen käsityö oli mekaanista ja hän todellakin rauhottui kuuntelemaan. Toinen oppija oli lähtökohtaisesti vastustavalla kannalla ilmaisten vähän väliä: "Mä en v**tu mihinkään Jumalaan usko!", josta pääsimmekin mukavasti keskustelemaan uskosta. Hänen suojakilpensä tunnin aikana oli uuden uutukainen matikan kirja, jota hän teki samalla kun luin tarinaa. Matikan tehtävien tekeminen ei ehkä auttanut tätä oppijaa tarinan sisällön omaksumisessa, ellei sellaiseksi lasketa hänen mielipiteenilmauksia jumalaan uskomisesta tarinan kerronnan lomassa.

Suoli suoraan

Tänään ruokailuun valmistauduttaessa oppijat ehdottivat, että voisimme pitää pienen ruokalevon syömisen jälkeen. Kyllä oppija on viisas! Sehän sopi minulle! Tavoitellaan siis sadasosasekunnin mittaista lepohetkeä.Lego-täti Tanskan maalta.
Aikuisen kokoinen. Aikuisen rakentama.
 "Laula taas se laulu, mitä lauloit sun lapsille, kun ne oli pieniä!" Olen kertonut oppijoille, että omien lasteni ollessa vauvoja lauloin laulua, joka on saanut järjestäin jokaisen heistä itkemään. Oppijoita juttu huvittaa ja haluavat kuulla sen aina uudestaan. Jopa huonokuuloinen vauva alkoi aina parkumaan, kun lauloin tätä tuutulaulua:
Aa tuuti lulla
ei saa kissakaan tulla
kissa se kiipesei kiikulle
kiikutteli lasta

Siellä ne makailivat pitkin poikin. Kuka opepöydän alla, takapöydän alla ja päällä, kuka pulpetin alla. Minä lauloin ja autoin samalla yhtä oppijaa, joka valitsi käsityön tekemisen makaamisen sijaan.

Ruokalepo.
Se hetki, kun takana on sähellys eikä tulevasta vielä tiedä.
Kun kaikki on ihan hyvin.
Huokaus ja hiljaisuus.
Työpäivän paras hetki.


3 kommenttia:

  1. Kappas. Ensi viikon musiikintunti on suunniteltu ;)

    VastaaPoista
  2. Hih, meri :) Täytyy tuutulaulun kanssa varautua kyyneliin ;) Suon luotsaamilla musatunneilla - niissä on onneksi ilo mukana :) !!!

    VastaaPoista
  3. Suon = sun :D

    VastaaPoista