Sivut

perjantai 14. maaliskuuta 2014

Liekehtivät vihreät paidat - tarttuvat tunteet

Säbämaila ja reppu - siinä on ollut monen oppijan kouluvarustus tällä viikolla kun on pelattu koulumme säbäturnausta. 
 

vihreä paita päälle, maila käteen ja penkille! 
vaihtopenkki! maila ylös! kannusta!
Kentälle
omalla vuorolla, 
siellä maila alas!
syötä pallo vihreälle,
ota pois muilta.
lauo pallo maaliin,
vastustajan verkkoon
kovin mielellään.
voittajille räät
kiertokannusta
 
Ensimmäiseen vaihtoon tultaessa yksi pelaaja hehkuttaa onnistuneen kaksiminuuttisen pelin jälkeen: "Me vihreet ollaan ihan liekeissä!"

Liekki kyti hyvin koko turnauksen ajan ja vei lopulta voittoon, tuuletuksiin ja mehukesteihin joukkueen kesken. Kiertopalkinnon lisäksi kierrätettiin kaikki tarjolla olevat flunssa- ja muut pöpöt kun voittaja yksi toisensa jälkeen suuren maailman tapaan suuteli pokaalia.

Säbäturnaus tarjosi odotetusti mainion tunnesimulaattorin. Pelien lisäksi nähtävänä ja koettavana oli iloa, surua, pettymystä, vitutusta, harmistumista, epävarmuutta, onnistumista, tylsistymistä, hermostumista, väsymystä, jännitystä, tyytyväisyyttä ja kaikkea näiden väliltä ja lisäksi. Kaikki pelasivat, myös he joilla säbämaila oli kolmatta kertaa elämässään kädessä. Muutamat pelaajat saivat ihan oman vaihteensa päälle kentälle päästyään, olivat ihan liekeissä.

Tunteiden voima voi hämmentää kokijaa, joskus myös näkijää. Riemukkaan ilon kokeminen saattaa tuntua jopa pelottavalta silloin kun tunne vie mennessään. Riemun muuttuminen hallitsemattomaksi riehaantumiseksi voi tapahtua nopeasti. Vihan tunteesta puhuttaessa on jo helpompi ymmärtää, että sen kokeminen, näkeminen tai kohteeksi joutuminen on hallitsemattomana tuhoisaa kaikille osapuolille.

 
Säbä tarjosi mahdollisuuden tunteiden kokemiseen ja läpikäymiseen. Joukkuepelien rituaalit helpottavat tunteiden käsittelyä. Pelissä on aina häviäjiä ja voittajia, ilon ja pettymyksen tunteita samanaikaisesti läsnä yhteisellä pelikentällä.
 
Joukkuepelit on hyvä esimerkki siitä, että pienryhmä ei voi toimia koulussa yksin erillään muista luokista. Pienessä ryhmässä joukkuepeliä olisi mahdotonta edes pelata: kun yksi ei suostu pelaamaan ja toinen on sairaana, peli on siinä kohtaa pelattu ennen kuin on ehtinyt edes alkaa.
 
Isommassa ryhmässä toimimisen etu on imu. Parhaimmillaan isossa ryhmässä toiminta pysyy yllä, vaikka yksittäisiä hetken poistumia ryhmästä tulisikin.
 
Tarvitaan vain aikuisia tunteiden tulkeiksi, suodattimiksi ja peileiksi. Tarvitaan aikaa vuorovaikutukselle ja kommunikaatiolle. Tarvitaan paljon sitä, mitä meissä on jo valmiina.

1 kommentti: