Sivut

perjantai 12. huhtikuuta 2013

Sujuva arki on ennakointia parhaimmillaan

ENNAKOINTI - Sujuva arki on ennakointia parhaimmillaan

Viime päivinä ei ole voinut välttyä keskustelulta työrauhasta kouluissa. Hyvä, että asioista keskustellaan. Koulu on yksi niistä paikoista, johon monesta perheestä suuntaa kulkunsa yksi tai useampi lapsi. Jokaisen lapsen on voitava mennä kouluun turvallisin mielin. Aivan kuten jokaisen aikuisen tulisi voida mennä työpaikalleen tekemään työtänsä rauhassa oli se työpaikka sitten vaikkapa koulussa. Hyvin yksinkertaista.


TILANNE PÄÄLLÄ - Jokaisen työyhteisön jäsenen on tiedettävä, miten toimia

Viimeksi kuluvan lukuvuoden aikana itse olen työyhteisössäni saanut koulutusta ja asioiden päivitystä nimenomaan ennakoivassa ja ennaltaehkäisevässä mielessä mitä tulee uhka- ja väkivaltatilanteisiin. Koulussa on tiedostettava ja jopa osattava toimia tiukan paikan tullen, kun tilanne on päällä. Käynissä oleva koulujen työrauhakeskustelu lähti videosta, jossa oli niin sanotusti tilanne päällä. Kun syntyy tällainen kriisi tai konflikti, tulee se käydä läpi monella eri tasolla. Eihän siinä sen kummempaa ole. Harvemmin tietenkään mediassa niitä asioita ruoditaan.


JÄLKIPUINTI - Kohti sujuvampaa arkea

Tärkeä(mpä)ä olisi mielestäni miettiä, miten sellaisiin tilanteisiin päädytään, jossa nuori aukoo päätään aikuista provosoiden ja aikuinen provosoituu (?). Miten olla provosoitumatta ja hoitaa tilanne päällä -tilanne mahdollisimman lievin mainigein? Mitä kaikkea on tapahtuntut ja kuinka pitkään on asioita kertynyt, että opettaja ja oppija ovat napit vastakkain.

Minä väitän, että osa oppijan ja opettajan välisistä konflikteista syntyy koulussa arjen toimintamalleista, joita itse kukin ylläpidämme omalla toiminnallamme. Miten me koulun aikuiset kohtaamme oppijat, onko aikaa keskustelulle, tiedämmekö mitä oppijalle kuuluu, kenelle on annettu valta luokassa? Moni arjen toimintamalleista on arvioitavissa uudelleen ilman rahaa. Osaan tarvitaan rahaa: vähemmän oppijoita luokassa, enemmän aikaa aikuisella.

Samat kysymykset meille vanhemmille: Miten me vanhemmat kohtaamme lapsemme, onko aikaa keskustelulle, tiedämmekö mitä lapsellemme kuuluu, kenelle on annettu valta kotona?


Millaisia arjen toimintamalleja ylläpidämme omissa työyhteisöissämme kouluissa? Montako konfliktia on kytemässä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti